The Land Management Workforce Flexibility Act: Implementing Policy Guidance
Questions and Answers

The Land Management Workforce Flexibility Act, P.L. 114-47 (the “Act”) was signed into law
on August 7, 2015, allowing certain individuals (“land management eligibles”) who currently are
or formerly were under time-limited competitive appointments at certain land management
agencies to compete for permanent positions in the competitive service at a land management
agency, or any other agency, under “internal” merit promotion procedures.

The questions and answers listed here are meant to provide guidance as to this law. OPM intends
to issue regulations at 5 CFR 315 and 335 in due course.

General
Q1. What is the purpose of the Land Management Workforce Flexibility Act?

A: The purpose of the Land Management Workforce Flexibility Act is to allow certain current
and former land management agency employees who are serving (or who have served) under a
time-limited appointment to compete for any permanent position in the competitive service at a
Land Management Agency, or any other agency, under “internal” merit promotion procedures.

Q2. Will OPM issue regulations to implement these provisions?

A. OPM intends to issue regulations to help agencies apply the provisions of the Act. In the
interim, OPM encourages agencies using merit promotion procedures to review these Questions
and Answers and apply the Act in accordance with its terms and the discussion in this document.

Q3. How does this new authority work? What does it provide?

A. The Act allows eligible current and former land management eligibles (see section on
Eligibility below) to apply and compete for permanent positions in the competitive service when
the hiring agency is otherwise accepting applications only from individuals inside its own
workforce for purposes of merit promotion procedures.

Q4. Is this authority a non-competitive hiring authority?

A. No. This authority does not constitute a non-competitive hiring authority. The Act merely
provides that land management eligibles may compete, in certain circumstances, under merit
promotion procedures. This means that, in order to be selected, applicants must be determined to
be among the group of best qualified applicants, consistent with 5 CFR part 335.

Q5. How do agencies consider and appoint individuals eligible under these provisions?

A. Agencies consider and appoint eligible individuals (see section on Eligibility below) under
merit promotion procedures in accordance with 5 CFR part 335. The Act allows for eligible



individuals to apply and compete when the hiring agency is otherwise accepting applications
only from individuals inside its own workforce for purposes of merit promotion procedures.
When considering applicants under the Act, agencies must adhere to their merit promotion plans
and any applicable collective bargaining agreements that the agency may have.

Q6. Should eligible applicants be rated and ranked along with other candidates under
merit promotion procedures?

A. Yes. Under the Act, and OPM regulations at part 335 of the Code of Federal Regulations
(CFR), eligible applicants must be rated and ranked with other merit promotion candidates under
the same assessment criteria such as a crediting plan. The appointing official may select any
candidate from among the best qualified group of applicants, consistent with the procedures in 5
CFR part 335. If selected, the individual is given a career or career-conditional appointment, as
appropriate.

Q7. What does the phrase “inside the agency’s workforce” mean?

A. For purposes of these provisions, the phrase, “inside the agency’s workforce” means when the
job being filled is open only to employees anywhere in that agency.

For example, if the Department of Interior (DOI) is filling a job open to anyone within DOI (i.e.,
employees at the Bureau of Land Management, National Park Service, Bureau of Indian Affairs,
etc.), land management eligibles could apply.

Likewise, if the National Park Service (NPS) is filling a job open only to employees within NPS,
land management eligibles could apply.

Conversely if DOI or NPS is accepting applications from individuals outside of DOI under merit
promotion procedures, a land management eligible could not apply unless s/he had eligibility
under a different authority than the Act.

Q8. We understand that land management eligibles are expected to compete with agency
merit promotion eligibles under the agency’s merit promotion plan. But, is the agency
expected to create a different assessment or evaluation method for considering land
management candidates?

A. No. Land management eligibles would be considered along with agency candidates and under
the same assessment criteria or evaluation method as other applicants.

Q9. Do land management eligibles have a hiring preference under these provisions?

A. No. Land management eligibles do not have a hiring preference by virtue of their eligibility
under these provisions. In order to be selected, eligible individuals must compete under merit
promotion procedures, which require that a candidate be among the best qualified in order to be



selected. The Land Management Workforce Flexibility Act does not constitute, establish, or
convey a hiring preference.

Q10. Do eligible individuals have selection priority under these provisions?

A. No. Land management eligibles are not entitled to a selection priority over other qualified
applicants under the Act. The Land Management Workforce Flexibility Act allows for eligible
individuals to apply and be considered under agency merit promotion procedures when the hiring
agency is otherwise considering only applicants from within its own workforce; however, it does
not convey selection priority to eligible individuals.

Q11. Does veterans’ preference apply when selecting these individuals under this
authority?

A. No. Land management eligibles would be considered and selected under merit promotion
procedures. Veterans’ preference is not a consideration when filling jobs under merit promotion.

Definitions
Q12. What is the definition of a Land Management Agency?
A. Under the Act, a Land Management Agency is defined as:

e the Forest Service of the Department of Agriculture;

e the Bureau of Land Management of the Department of the Interior;
e the National Park Service of the Department of the Interior;

e the Fish and Wildlife Service of the Department of the Interior;

e the Bureau of Indian Affairs of the Department of the Interior; and
e the Bureau of Reclamation of the Department of the Interior.

Q13. The Act allows land management eligibles to compete for jobs filled under the
“internal merit promotion procedures” of the hiring agency. What is the meaning of this
phrase?

A. In this context, we understand the term “internal merit promotion procedures” to refer to a
situation where the hiring agency plans to prepare a list of candidates under merit promotion
procedures and is accepting applications only from individuals inside its own workforce for that
purpose as provided in 5 CFR part 335.

Q14. What is the definition of a “time-limited appointment”?

A. A “time-limited appointment” is defined by the Act as including “a temporary appointment
and a term appointment, as defined by the Office of Personnel Management.” OPM’s regulations
on temporary and term appointment refer to two such types of appointments: a temporary limited



appointment, which is an appointment not to exceed 1 year, and a term appointment, which is an
appointment of more than 1 year but not to exceed 4 years, as set out in 5 CFR part 316.

Eligibility
Q15. Who is eligible for appointment under these provisions?

A. Two groups of individuals are potentially eligible for appointment: Certain individuals (“land
management eligibles™) who currently are or formerly were under time-limited competitive
appointments at certain land management agencies.

Current land management agency appointees:

e must have initially been hired under competitive examining procedures to the time-
limited appointment,

e must have served under 1 or more time-limited appointments by a land management
agency for a period totaling more than 24 months without a break in service of 2 or
more years, and

e must have performed at an acceptable level during each period of service.

Former land management agency employees:

e must have initially been hired under competitive examining procedures to the time-
limited appointment,

e must have served under 1 or more time-limited appointments by a land management
agency for a total period of more than 24 months without a break in service of 2 or
more years,

e must have performed at an acceptable level throughout the service period(s),

e must apply for a position covered by these provisions within 2 years after their most
recent date of separation, and

e must have been separated, with respect to their most recent separation, for reasons
other than misconduct or performance.

Q16. How can agencies verify the eligibility of current or former employees of a land
management agency?

A. Agencies should use the employee’s most recent Standard Form 50 (the “SF-50) and
performance rating (if applicable) to verify eligibility.

Q17. How do current and former land management agency applicants show they
performed their duties at an acceptable level?

A. Typically, applicants can provide proof of their annual performance appraisal ratings.
Applicants who may have worked for shorter periods of time (e.g., 10 weeks, or several months)



must be able to demonstrate by some means acceptable performance consistent with the
employing agency’s performance appraisal system for such abbreviated periods of employment.
Such demonstration could be accomplished through a reference from a supervisor at each
employing agency, for example, who is able to attest to satisfactory performance.

Q18. What if a land management eligible applicant had multiple periods of time-limited
employment? How do these individuals show they performed their duties at an acceptable
level?

A. An applicant who had multiple periods of time-limited employment must show proof of
acceptable levels of employment for each of the periods of employment used to satisfy the 24-
month requirement (see the first Q and A under this section).

Q19. Are all employees serving under time-limited appointments in a Land Management
Agency eligible for appointment under this Act?

A. No. Only those time-limited employees who were initially appointed under competitive
examining procedures to the time-limited appointment, and who meet the other requirements
described above, are eligible for appointment. These provisions are to be codified at 5 U.S.C.
section 9602(a)(1)-(3) and (d).

Q20. Are agencies required to waive the age requirements for individuals hired under this
authority?

A. Yes. The Act provides that agencies must waive age requirements in determining eligibility,
unless the agency can prove that age is essential to the performance of the duties of the position
being filled.

Q21. Are agencies required to waive the maximum retirement age provisions (5 U.S.C. 8§
8336(c) or 8412(d)) for individuals hired under these provisions?

A. In instances where the maximum entry-age is waived, individuals are not subject to the
mandatory retirement at age (57) for law enforcement or firefighter positions. The corresponding
mandatory retirement age for these individuals will also be higher because they must work at
least 20 years to be eligible for entitlement to an immediate or enhanced annuity under 5 U.S.C.
88 8336(c) or 8412(d).

Q22. Are eligible applicants subject to time-in-grade restrictions?

A. No. The time-in-grade regulations in 5 CFR 300, subpart F, include an exception for
appointments based on special authority in law in accordance with all requirements applicable to
new appointments specified in the law.



Conditions
Q23. What type of appointment do individuals appointed into permanent positions receive?

A. Under this Act, individuals are given a career or career-conditional appointment as
appropriate.

Q24. Are individuals appointed under these provisions required to serve a probationary
period?

A. No. Under the Act, individuals selected for appointment automatically acquire competitive
status upon appointment to the permanent position.

Q25. The Act requires that an eligible individual must have, among other things, served for
a total period of more than 24-months without a break of service of 2 or more years. Is the
2 year “without a break of service” requirement cumulative over the qualifying period(s) of
service, or is it considered one continuous break of 2 or more years of service?

A. To be eligible under these provisions, an individual must not have any one break of service
that exceeds 2 years during the 24-month period for which the individual is establishing
eligibility.

Miscellaneous

Q26. Can land management candidates be considered for temporary and term positions
under this authority?

A. Land management candidates may not use the Act to compete for temporary limited or term
appointments. The Act mandates that eligible individuals be given career or career conditional
appointments, which are appropriate only for permanent appointments.

Q27. Are applicants eligible under these provisions required to meet government-wide
gualification standards for the position being filled in order to be appointed under this
authority?

A. Yes. Land management eligibles must be qualified for the position for which they are seeking
consideration under the Act, and be determined to be among the group of best qualified
candidates.

Q28. How do land management eligibles find out about job openings under this authority?

A. OPM intends to address this subject in regulation and will be interested to consider agency
perspectives on this subject. At a minimum, agencies must follow their usual practices consistent
with their merit promotion plans and relevant and enforceable provisions of any collective
bargaining agreements that apply. If such practices would normally include public notice, public
notice should be provided. In addition to following their usual practices, OPM recommends that



each agency post the appropriate agency contact information on its Website so that they may be
contacted by land management eligibles who are interested in applying for positions for which
the agency intends to use merit promotion procedures and is otherwise accepting applications
only from individuals inside its own workforce.

Agencies must consider applicants eligible under the agency’s Career Transition Assistance Plan
(CTAP), and any reemployment priority list, in accordance with 5 CFR part 330, prior to
selecting an eligible under these provisions

Q29. Are eligible individuals hired under this authority subject to any grade-level
limitations on the positions into which they are hired?

A. No. Land management eligibles are not subject to any grade level limitations in conjunction
with appointment under this authority. All applicants, including land management eligible, must
meet applicable qualification standards for the position being filled.

Q30. Are there any limitations on the types of positions for which eligible individuals may
apply?

A. No. There are no limitations on the types of positions for which land management eligibles
may apply under this authority. Eligible individuals may apply to any permanent position in the
competitive service whenever the hiring agency plans to use merit promotion procedures and to
otherwise limit applications for this purpose to its own workforce. Applicants must meet
applicable qualification standards for the position being filled.

Q3L1. Can eligible individuals compete for permanent positions at any agency which is
receiving applications through merit promotion procedures in a manner otherwise limited
to employees from inside its own workforce?

A. Yes. The Act allows eligible individuals to apply and be considered through merit promotion
procedures otherwise limited to internal candidates for any position for which the individual is
qualified.

Q32. Are agencies required to clear their Career Transition Assistance Plans (CTAP) and
reemployment priority lists before making a selection under these provisions?

A. Yes. Agencies must clear CTAP and any applicable reemployment priority list before making
any type of selection under these provisions.

Q33. Are eligible individuals permitted to apply for vacancies that are open to Inter-agency
Career Assistance Transition Program (ICTAP) candidates only?

A. No. Because vacancies open to ICTAP candidates are open to candidates outside the agency,
land management eligibles may not apply.



Q34. Which authority codes should agencies use to document appointments made under
this authority?

A. Agencies should use the following authority codes:
Legal Authority Code: P.L. 114-47

Nature of Action Code: ZLM
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