
 
  

 

June 22, 2022 
CPM 2022-10 

Memorandum for Heads of Executive Departments and Agencies 

From: Kiran A. Ahuja  
Director 

Subject:  COVID-19 Vaccination of Children Over 6 Months of Age 

On June 17, 2022, the U.S. Food and Drug Administration (FDA) approved use of the Pfizer-
BioNTech and Moderna COVID-19 vaccines for children ages 6 months through 5 years. 
Following the FDA’s approval, the Centers for Disease Control and Prevention (CDC) 
recommended on June 18, 2022, that everyone ages 6 months through 5 years should get a 
COVID-19 vaccination to help protect against COVID-19. This is an expansion of CDC’s 
previous recommendation that children age 5 and older should be vaccinated.  

Based on President Biden’s continued direction that the Federal Government should work 
aggressively to maximize the number of people receiving the COVID-19 vaccination, the Safer 
Federal Workforce Task Force previously issued guidance directing Federal agencies to grant 
administrative leave so that Federal employees may accompany their children who are getting a 
COVID-19 vaccine. This guidance now applies to employees with children ages 6 months 
through 5 years, since those children are vaccine-eligible. OPM encourages agencies to make 
sure employees are aware of this policy through outreach to their workforce.  

As a reminder, the following frequently asked question is posted at 
https://www.saferfederalworkforce.gov/faq/leave/:  

Q: Must an agency grant administrative leave to cover the period of time it takes an 
employee to accompany a family member who is receiving a COVID-19 vaccination?  

A: Yes, an agency must grant administrative leave to federal employees who accompany 
any family member who is receiving a COVID-19 vaccination.  

Based on President Biden’s direction that the Federal Government should work 
aggressively to maximize the number of people receiving the COVID-19 vaccination, the 
Administration has determined that, going forward, agencies must grant administrative 
leave to federal employees who accompany their family members who are receiving any 
dose of a COVID-19 vaccination. For this purpose, a “family member” is an individual 
who meets the definition of that term in OPM’s leave regulations (see 5 CFR 630.201).  

https://www.saferfederalworkforce.gov/faq/leave/


Under this policy, agencies must grant leave-eligible employees up to four hours of 
administrative leave per dose—for example, up to a total of twelve hours of leave for a 
family member receiving three doses—for each family member the employee 
accompanies. (If an employee needs to spend less time accompanying a family member 
who is receiving the COVID-19 vaccine, only the needed amount of administrative leave 
should be granted.) Employees should obtain advance approval from their supervisor 
before being permitted to use administrative leave for COVID-19 vaccination purposes. 
Employees may not be credited with administrative leave or overtime work for time spent 
outside their tour of duty helping a family member get vaccinated. This policy applies to 
covered vaccinations received after posting of this FAQ on July 29, 2021.  

As stated above, the above guidance now can be applied to employees with children ages 6 
months through 5 years, since those children are vaccine-eligible. An employee may receive 
administrative leave in connection with the vaccination of a child if that child is a qualifying 
family member of the employee under 5 CFR 630.201—i.e., the child is (1) a biological, 
adopted, step or foster child of the employee; (2) a legal ward of the employee; (3) a person for 
whom the employee stands in loco parentis; or (4) a child of the employee’s spouse or domestic 
partner under the terms described in conditions (1)-(3).  

We note that administrative leave is granted not only in connection with accompanying family 
members to obtain a primary vaccination but also to obtain a booster shot for those who are 
eligible to receive one or an additional dose for immunocompromised individuals. See guidance 
on booster shots issued by the CDC at: https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-
ncov/vaccines/booster-shot.html.   

Additional Information  

Agency headquarters-level human resources offices may contact OPM at pay-leave-
policy@opm.gov.  Component-level human resources offices must contact their agency 
headquarters for assistance. Because the granting of administrative leave is administered by 
employing agencies, employees must contact their agency human resources for further 
information regarding this matter.  

cc: Chief Human Capital Officers, Deputy CHCOs, Human Resources Directors, and Work-Life 
Coordinators  
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